Odi na pokus!

Odi na pokus!

I. Kemijske šarolije

Nakon par godina pauze, mi jedva čekamo opet uživo uživati u kemijskim čarolijama. Pridružite nam se na punktu kemije, a mi ćemo se potruditi da bude fantastično, šareno, iznenađujuće, vatreno i veselo. Može se ponešto naučiti o oksidaciji, redukciji, elektrolizi, solima, kiselinama i lužinama, ali nije nužno, najvažnije je dobro se zabaviti :)

II. Biologija i biomedicina

Učenike ćemo upoznati s procesom mitoze i diobenim vretenom te radom na mikroskopu. Učenici će sami moći promatrati različite uzorke na svjetlosnom mikroskopu. Osim toga, očekuje ih niz zabavnih aktivnosti kojima će moći testirati svoja osjetila i pamćenje te saznati više o radu i razvoju ljudskog mozga. Upoznat ćemo ih i s jednim zagonetnim organom kojeg nemaju, a omogućio im je život.

Dioba stanice i mikroskopiranje

Učenike ćemo upoznati s procesom mitoze i diobenim vretenom te radom na mikroskopu. Kako bi bolje objasnili rad s mikroskopom, učenici će moći gledati različite uzorke na svjetlosnom mikroskopu. Također, pripremit ćemo različite igre vezane uz mitozu, koje će biti prilagođene mlađim uzrastima, kako bismo im približili ono čime se mi bavimo.

Naš nevjerojatni supermozak!

Miris čokolade? Sjećanje na omiljeni film? Bol nakon što nas je udarila lopta u parku? Sva ova iskustva moguća su zahvaljujući organu težine oko 1,4 kg koji se nalazi u našim glavama - MOZGU! Od kontrole svakog našeg treptaja oka, daha i otkucaja srca, pa sve do učenja, pamćenja i doživljaja emocija - sve to kontrolira ovo fantastično super-računalo. No, koristimo li doista samo 10 posto našeg mozga? Postoje li zaista ljudi sa 'supermoćima'? Dođite i kroz niz zabavnih aktivnosti i igrica testirajte svoja osjetila i pamćenje te saznajte više o biološkoj podlozi moždanih funkcija.

Neuroplacentologija - što je to?

Učenicima ćemo predstaviti neuroplacentologiju, novo istraživačko područje koje se bavi ulogom posteljice (placente) u razvoju mozga. Učenici će moći zaviriti u građu ovih organa, otkriti na koji način su povezani, saznati što je epigenetika i zašto je važna u razvoju te što u ovom području istražuju znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković.

III. More i okoliš

Kako bi pobliže istražili naše more i okoliš, cijeli niz laboratorija na IRB-u brojnim tehnikama detektira i istražuje najsitnije sastavnice vodenih i kopnenih sustava, od iona metala, preko molekula hranjivih soli, sve do fitoplanktona i riba. Gledajući na koji su način povezane, analizama uzoraka, ali i simulacijama okolišnih uvjeta u laboratoriju, otkrivamo s kakvim će se sve izazovima naš okoliš susresti u budućnosti i hoće li se moći s njima nositi?

Posjetite naš punkt i saznajte kako pripremiti i analizirati morski uzorak, kako nam boja pomaže u određivanju koncentracija i mogu li i životinje služiti kao bioindikatori stanja okoliša. Naučite također što je sediment, gdje ga naći i kako ga uzorkovati, te otkrijte bogat život mikroorganizama koji se u njemu krije.

Saznajte koliko je opasno kada bakterije u okolišu postanu otporne na antibiotike iz otpadnih voda, te kako i vi možete smanjiti tu opasnost!

Konačno, poigrajte se aplikacijom za predviđanje klimatskih promjena na parametre u uzgoju riba i osvijestite važnost svoje uloge u očuvanju svega što nas okružuje

IV. Fizika

Fizikom upoznajemo svijet i pojave oko nas. Fundamentalne sile prirode upravljaju svim procesima, od međudjelovanja elementarnih čestica do kretanja planeta i galaksija u svemirskom prostoru. Posjetitelji otvorenog dana imat će priliku upoznati te sile fizike u eksperimentima i demonstracijama koje će vam pripremiti fizičari s Instituta. Posjet uključuje obilazak postrojenja akceleratora čestica koji se koristi za istraživanja u nuklearnoj i fizici materijala.

V. Aleja mislilaca

Na potezu između kipa Josipa Ruđera Boškovića i Krila Ivana Supeka proteže se livada koja ovom prilikom postaje Aleja mislilaca. Prilika je to da na putu između dva povijesna fizičara sretnete i neke naše fizičare koji će s vama podijeliti svoju strast prema istraživanjima.

Saznajte zanimljivosti koje skrivaju atomi, poigrajte se tekućinama koje imaju magnetska svojstva, pogledajte Sunce teleskopom. Imate pitanje iz fizike koje ste uvijek htjeli nekome postaviti? Ovo je prava prilika za to.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.